Watford Fotboll

Watford Football Club är en engelsk fotbollsklubb baserad i Watford, Hertfordshire. Klubben grundades 1881 och har sedan dess spelat på olika nivåer i det engelska ligasystemet.

Watford har haft perioder av både framgång och motgång genom sin historia. Klubben gjorde sin första framträdande i högsta divisionen, dåvarande First Division, under säsongen 1982-1983 efter att ha vunnit andradivisionen under föregående säsong. Watford blev kända för sin underhållande och offensiva fotboll under sin tränare Graham Taylor, och deras främsta stjärna på den tiden var den engelska landslagsanfallaren Luther Blissett.

 

Efter flera säsonger i högsta divisionen hamnade Watford i en period av nedgång och åkte ur Premier League säsongen 1999-2000. Klubben kämpade sig tillbaka till Premier League för en kort period under säsongen 2006-2007 men åkte ur igen samma säsong.

Efter flera år i de lägre divisionerna lyckades Watford återigen ta sig till Premier League för säsongen 2015-2016. Under den säsongen nådde de även semifinalen i FA-cupen, där de förlorade mot Crystal Palace. Watford har sedan dess etablerat sig som en stabil Premier League-klubb, även om de har haft några säsonger där de har kämpat för att undvika nedflyttning.

Watford spelar sina hemmamatcher på Vicarage Road, som har en kapacitet på drygt 22 000 åskådare. Klubbens traditionella färger är gult och svart.

Watford har också haft en del framgångar i de inhemska cuperna genom åren, med finalframträdanden i FA-cupen 1984 och 2019. De har även vunnit Football League Cup en gång, 2019, då de besegrade Tottenham i finalen.

Watfords fans är kända som ”The Hornets” och de har en rivalitet med flera andra klubbar i London och närliggande områden, inklusive Luton Town, Queens Park Rangers och Crystal Palace.