Ansvarsfullt Spelande

VAD ÄR ANSVARSFULLT SPEL?

En typisk ansvarsfull spelare är någon som satsar för nöjes skull och för underhållningens värde, samtidigt som de är medvetna om riskerna med spelande. En sådan spelare har förmågan att kontrollera sitt spelande och bibehålla en balans mellan betting och sina vardagliga sysslor.

Ansvarsfullt spelande handlar dock inte bara om individen. Det kräver också att spelindustrin tar ansvar genom att öka medvetenheten, tillhandahålla resurser och utbilda om säkert spelande. Dessutom bör industrin hjälpa spelare att känna igen tecken på spelberoende hos sig själva och hos nära och kära, såsom familjemedlemmar, vänner och kollegor.

VAD ÄR SPELBEROENDE?

En person med spelproblem har svårt att begränsa både det belopp de satsar och den tid de ägnar åt spelandet. Detta beteende blir problematiskt när det börjar påverka spelarens professionella och personliga liv negativt.

Även om många spelare kan inse att deras spelande har negativa konsekvenser, är det många som inte kan hantera problemet. Spelberoende kan därför definieras som en situation där en person är medveten om de negativa effekterna av sitt spelande men inte kan vidta de nödvändiga åtgärderna för att få kontroll över sitt beteende.

HAR DU PROBLEM MED SPELANDET?

Känner du att ditt spelande påverkar ditt liv negativt? Har du svårt att hantera ökande kreditkortsskulder på grund av ditt spelande? Kämpar du med att betala räkningar och andra ekonomiska förpliktelser?

UTFÖR ETT SJÄLVTEST

Om du börjar känna att ditt spelande har blivit ett problem, uppmuntrar vi dig att genomföra ett riskbedömningstest. Reflektera över ditt beteende under de senaste 12 månaderna och svara på följande frågor:

  • Har du behövt satsa större belopp för att uppleva samma känsla av spänning?
  • Har du satsat mer än du har råd att förlora?
  • Har du känt behovet av att gå tillbaka nästa dag för att vinna tillbaka förluster?
  • Har du lånat pengar eller sålt något för att få pengar till att spela?
  • Har ditt spelande orsakat hälsoproblem, inklusive stress och/eller ångest?
  • Har ditt spelande orsakat ekonomisk stress?
  • Har ditt spelande gjort att du känner dig skyldig eller skamsen?

Om du svarade ja på flera av dessa frågor kan du ha ett spelberoende. Även om du kanske känner dig isolerad, är den goda nyheten att du inte är ensam. Det finns många organisationer som är redo att hjälpa dig.

RESURSER FÖR SPELBEROENDE

Det finns ett antal webbplatser och organisationer som ger spelare resurser och information om hur du håller ditt spel under kontroll och som är till för att hjälpa spelare med spelberoende. I Sverige är några av de mest välkända:

Spelpaus.se

”Spelpaus.se är ett självavstängningsregister där du kan stänga av dig från allt registrerat spel på spelbolag som har licens till bedriva spel om pengar i Sverige. Spelpaus.se är tillgängligt för allmänheten och det är Spelinspektionen som har ansvar för självständighetsregistret på www.Spelpaus.se”

Om du har problem med spel bör du stänga av dig på Spelpaus.se som gäller för:
– Allt spel online
– I butik och på bana
– Vegasautomater
– Casino Cosmopol.

En avstängning går inte att ångra, ändra eller avsluta i förtid.

Spelfriheten.se

“Idén bakom Spelfriheten väcktes för flera år sedan när vi först märkte en kraftig ökad tillströmning av samtalsklienter med spelproblem. När det sedan togs beslut om att spelberoende ska skrivas in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen 1 januari 2018, bestämde vi oss att förverkliga vår behandlingsform i en betydligt större skala. Erfarna beroendeterapeuter, spelberoende och anhöriga har tillsammans utvecklat och skapat Spelfrihetens återhämtningskurva och de olika behandlingsuppläggen. Vår modell följer självfallet de nationella riktlinjerna gällande KBT och MI, men vi har även adderat en rad andra moduler som behövs för att lära sig ett nytt sätt att leva utan spel. Vårt mål är att kunna hjälpa både spelare och anhöriga att hitta frihet och lycka, oavsett bakgrund och historia.”

Stödlinjen.se

“Stödlinjen för spelare och anhöriga erbjuder anonym och kostnadsfri rådgivning till personer med spelproblem och deras anhöriga. Vi är även en informationsresurs för personer som arbetar inom hälso- och sjukvård, frivilligorganisationer och allmänheten.
Rådgivningen baseras på Motiverande samtal (MI) och kognitiv beteendeterapi (KBT). MI är en samtalsform där vi arbetar med att motivera dig till förändring mot de mål som du själv väljer. Vi vill genom samtalet stärka tilltron till din egen förmåga att klara av att genomföra förändringen. KBT är en metod som går ut på att förändra handlingsmönster och tankar hos dig som individ.”

Om du har frågor så kontaktar du Stödlinjen enklast via deras ordinarie kontaktvägar på telefon 020 – 81 91 00 eller via chatt på hemsidan. Deras öppettider är vardagar 9–17. Måndagar och torsdagar har vi kvällsöppet till klockan 21.

SJÄLVUTESLUTNING

Spelbolag ger kunderna möjlighet att utesluta sig från deras webbplats och spel under en viss tidsperiod. När uteslutningsperioden har ställts in kan kunden inte få tillgång till sitt spelkonto förrän uteslutningsperioden har avslutats.

ANVÄND INSÄTTNINGSGRÄNSER

Spelbolag erbjuder kunderna möjligheten att ställa in gränser för hur mycket de kan sätta in. När en kund har fastställt en insättningsgräns kan denna inte höjas förrän efter en viss tidsperiod, medan sänkning av gränsen normalt kan göras när som helst. Detta är ett utmärkt verktyg för att främja sunt och säkert spelande.

EN ANSVARSFULL SPELARE ÄR EN INFORMERAD SPELARE

På Sportstravel News anser vi att en ansvarsfull spelare är en välinformerad spelare. Därför erbjuder vi olika resurser för att hjälpa våra medlemmar att förstå hur betting och bettingindustrin fungerar. Vi strävar efter att vara transparenta med vår hemsida och våra produkter, och därför tillhandahåller vi information om spelberoende som belyser riskerna med spelande samt annan viktig information, såsom hur vår affärsmodell fungerar.