Celtic

Celtic Football Club, vanligtvis kallat Celtic, är en fotbollsklubb från Glasgow i Skottland. Klubben grundades 1887 och är en av de mest framgångsrika och kända fotbollsklubbarna i Skottland och Storbritannien.

Historia

Celtic grundades av den irländska prästen Brother Walfrid med syfte att hjälpa irländska invandrare i Glasgow, som ofta levde i fattigdom. Föreningen var från början tänkt som en social förening, men utvecklades snabbt till en fotbollsklubb.

Hotell i Glasgow

 

Celtic vann sin första ligatitel 1893 och har sedan dess vunnit totalt 51 ligatitlar i Skottland, vilket är fler än någon annan klubb i landet. Klubben har också vunnit 40 skotska cupen och 9 skotska ligacupen. På europeisk nivå har klubben vunnit en Europacup och en UEFA-cup.

Celtics rivalitet med Rangers, som också är från Glasgow, är en av de mest kända rivaliteterna i världen. Matcherna mellan lagen kallas ”Old Firm” och är kända för sitt höga tempo och stora publikintresse.

Spelare och tränare

Celtic har haft många framgångsrika spelare genom åren, inklusive Kenny Dalglish, Henrik Larsson och Scott Brown. Klubben har också haft flera framgångsrika tränare, inklusive Jock Stein och Martin O’Neill.

Stadium

Celtic spelar sina hemmamatcher på Celtic Park, som ligger i stadsdelen Parkhead i Glasgow. Arenan har en kapacitet på över 60 000 åskådare och är känd för sin elektriska atmosfär.

Sammanfattning

Celtic är en av de mest kända och framgångsrika fotbollsklubbarna i Skottland och Storbritannien. Klubben grundades som en social förening, men utvecklades snabbt till en fotbollsklubb. Celtic har vunnit över 50 ligatitlar i Skottland och har också haft framgångar på europeisk nivå. Klubben spelar sina hemmamatcher på Celtic Park, som är känt för sin elektriska atmosfär. Celtic har också en stark rivalitet med Rangers, som också är från Glasgow.