Elitserien i Ishockey 2004/2005

Elitserien i Ishockey 2004/2005

Elitserien säsongen 2004/2005 spelades i Sverige mellan 20 September till 1 Mars 2005 och bestod av 50 omgångar. 1 – 8 gick till slutspelet, 9 – 10 var kvar i Elitserien och lag 11 – 12 fick spela om nedflyttningskval. 2004/2005 är förmodligen den bästa säsongen som spelats i Sverige och Europa i SHL, när NHL hade en lockout och många stjärnor kom över från Nordamerika för spela i Elitserien som numera heter SHL.

Varför blev den en NHL-lockout?

Som tur var för de svenska hockeyfansen lyckades inte NHL commissioneren Gary Bettman komma fram till ett nytt kollektivavtal med spelarfacker. NHL ville införa ett lönetak då man spenderade stora summor på löner. Ca 76 % betalades ut i löner av inkomsterna från NHL, vilket var en oerhört större del än NBA och NFl gjorde på den tiden.

Flera av NHL lagen var till och med positiva till en lockout. 2005 på Alla hjärtans dag meddelade NHLs Gary Bettman att hela säsongen i NHL var inställd.

Många NHL spelare flyttade därför över temporärt för säsongen till Europa för att hålla igång och spela hockey. 78 spelare åkte och spelade i Ryssland, 75 spelare spelade i Elitserien och 51 spelade i Tjeckien. Under sommaren 2005 kom man överens om ett nytt lönetack, eftersom ingen säsong hade spelats lottade man även i ordningen för draften och Pittsburgh Penguins vann förstvalet och valde därför Sidney Crosby som senare hade blivit en av de största spelarna i NHL genom tidern.

Vilka spelare spelade i Elitserien säsongen 2004/2005 från NHL?

Det var många NHL spelare som spelade i Elitserien säsongen 2004/2005. Här är den kompletta listan.

Brynäs IF

Tyler Arnason

Marc-André Bergeron

Josef Boumedienne

Ronald Petrovicky

Christ Philips

Kimmo Timonen

Frölunda HC

Daniel Alfredsson

Per-Johan Axelsson

Christian Bäckman

Samuel Påhlsson

Sami Salo

HV71

Brian Boucher

Jonathan Cheechoo

Anders Eriksson

Manny Malhotra

Bryan McCabe

Luelå HF

Manny Fernandez

Tomas Holmström

Branko Radivojevic

Steve Staios

Niclas Wallin

Justin Williams

Mattias Öhlund

Modo Hockey

Adrian Aucoin

Peter Forsberg

Dan Hinote

Frantisek Kaberle

Bryan Muir

Markus Näslund

Daniel Sedin

Henrik Sedin

Mattias Weinhandl

Södertälje SK

Kyle Calder

Niclas Hävelid

Olli Jokinen

Mikael Samuelsson

Scott Thornton

Dick Tärnström

Todd White

Djurgårdens IF

Dan Boyle

Mariusz Czerkawski

Nils Ekman

Marcus Ekman

Marcus Nilson

José Théodore

Daniel Tjärnqvist

Marty Turco

Färjestads BK

Christian Berglund

Zdeno Chara

Mike Comrie

Marián Gáborík

Martin Gerber

Mike Johnson

Sheldon Souray

Linköpings HC

Kristian Huselius

Mike Knuble

Brendan Morrison

Henrik Tallinder

Malmö Redhawks

Shawn McEachern

Brett Mclean

Mark Mowers

Janne Niinimaa

Pasi Nurminen

Richard Park

Mora IK

Daniel Cleary

Shawn Horcoff

Marcel Hossa

Marian Hossa

Andreas Lilja

Ladislav Nagy

Timrå IK

Aki-Petteri Berg

Miikka Kiprusoff

Fredrik Modin

Henrik Zetterberg

Superstjärnor i Modo och Frölunda

Under NHL-lockouten samlades en imponerande samling av hockeytalanger i Sverige. När NHL och spelarfacket NHLPA inte kunde komma överens om ett nytt avtal, stod flera stjärnspelare utan en liga att spela i.

Modo lockade till sig några av de mest framstående namnen, inklusive Peter Forsberg, Sedin-tvillingarna och Markus Näslund. Förstärkningen inkluderade även Adrian Aucoin och Dan Hinote.

Färjestad kunde också skryta med imponerande namn som Zdeno Chara och Marian Gaborik. Dessutom återvände före detta Färjestadsspelare som Christian Berglund och Martin Gerber för att stärka laget ytterligare.

Frölunda, som redan hade ett starkt lag, förstärktes med klasspelare som Daniel Alfredsson, Per-Johan Axelsson, Samuel Påhlsson, Christian Bäckman och Sami Salo. Deras ankomst bidrog avgörande till Frölundas framgång under den speciella säsongen.

Säsongen 2004/2005 i Elitserien i Hockey

Frölunda dominerade tabellen under grundserien med imponerande 37 vinster på 50 matcher. Laget var en samlad kraft av hög kvalitet på varje position. I målet stod den unga Henrik Lundqvist, som skulle snart inleda sitt äventyr med New York Rangers.

På backsidan fanns förutom Christian Bäckman och Sami Salo spelare som Ronnie Sundin, Tom Koivisto och Arto Tukio. I forwardslinjen kunde man, förutom NHL-förstärkningarna, stoltsera med spelare som Tomi Kallio, Martin Plüss, Niklas Andersson och Jonas Johnsson.

Timrå lockade Henrik Zetterberg, som vann poängligan med 50 poäng på 50 matcher. Kristian Huselius från Linköping kom på andra plats med 49 poäng på 34 matcher. Mattias Weinhandl (Modo) och Shawn Horcoff (Mora) delade tredjeplatsen med 46 poäng vardera.

Frölunda inledde slutspelet starkt genom att besegra Luleå med 4-0 i kvartsfinalen och Djurgården med 4-1 i semifinalen. I finalen mötte de Färjestad, som hade slutat fyra i grundserien. Färjestad hade besegrat Modo (4-2) och Södertälje (4-0) på vägen till finalen. Men Frölunda visade sin överlägsenhet och vann SM-guldet med 4-1 i matcher.

Frölunda hade de fyra bästa poängplockarna i slutspelet, med Daniel Alfredsson som ledde med 18 poäng på 14 matcher. Bakom Alfredsson följde Niklas Andersson (13 poäng), Tomi Kallio (13 poäng) och Jonas Johnsson (12 poäng). Henrik Lundqvist vann Guldpucken, Guldhjälmen och Honken Trophy för sin fantastiska säsong mellan stolparna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *