10 fakta du antagligen inte visste om Real Madrid

Real Madrid FC, ett av världens mest framstående fotbollslag, bär på en fascinerande historia som sträcker sig över århundraden. Trots att fotboll kanske inte är alla människors kopp te, finns det en mängd ”aha-fakta” om klubben som kan fascinera även de som inte är sportintresserade. Nedan följer tio fakta som ger en spännande inblick i Real Madrids rika arv och prestigefyllda historia:

  1. La Ligas eviga deltagare: Real Madrid är en av endast tre lag i Spanien som aldrig har degraderats från landets högsta liga, La Liga. De delar denna ära med sina stora rivaler Barcelona och Athletic Bilbao.
  2. Kungligt ursprung: Klubben fick sitt nuvarande namn, Real Madrid, år 1920 när den spanske kungen Alfonso XIII tilldelade laget en kunglig status.
  3. Inledde en era av värvningar: Under 1950-talet inledde klubbpresidenten Santiago Bernabéu en satsning för att locka några av världens främsta fotbollsspelare till Real Madrid. Detta banade väg för klubbens dominans på den europeiska scenen.
  4. UEFA Badge of Honor: Real Madrid belönades med UEFA Badge of Honor efter att ha vunnit fem europeiska titlar mellan 1956 och 1960, vilket vittnar om deras överlägsenhet på kontinenten.
  5. Återupprättelse efter en svacka: Efter en trettioårig väntan lyckades Real Madrid återigen vinna Europacupen år 1998, vilket markerade klubbens återkomst till den europeiska fotbollstoppen.
  6. Hyllning till en legend: När Santiago Bernabéu avled under VM i fotboll 1978 utlyste FIFA tre dagars sorg för att hedra hans bidrag till fotbollen och Real Madrid. Klubben har sedan dess årligen arrangerat en turnering till hans minne.
  7. Ekonomisk makt: Real Madrid har konsekvent rankats som en av världens rikaste fotbollsklubbar och har under flera år toppat listan över de mest ekonomiskt framgångsrika klubbarna i världen.
  8. Ronaldo slår rekord: Cristiano Ronaldo, en av Real Madrids mest lysande stjärnor, slog rekord när han snabbast nådde 100 mål i La Liga, vilket gjordes på endast 92 matcher.
  9. Dominans i ligan: Real Madrid är det enda laget i Spanien som har vunnit La Liga fem gånger i rad, och de har åstadkommit detta imponerande rekord inte bara en gång utan två gånger under sina framgångsrika år.
  10. FIFA:s erkännande: Real Madrid blev av FIFA utnämnt till det bästa fotbollslaget under 2000-talet, även om åsikterna om detta bland fotbollsentusiaster kan vara delade.

Real Madrids rika historia och enastående prestationer har gjort klubben till en av de mest respekterade och hyllade inom fotbollsvärlden. Trots att de kanske inte tilltalar alla är det svårt att förneka deras betydelse och inverkan på den globala fotbollen.