Varför spelar Juventus i svart och vitt?

De italienska giganterna är kända för sina karakteristiska svartvita zebraränder på sina dräkter – och Notts County har något att göra med det

Juventus är ett av de mest framgångsrika lagen i Italien och världsfotbollen, som konsekvent dominerar den inhemska ligan och har haft några av de mest legendariska spelarna inom sporten – Cristiano Ronaldo,
Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon, Giorgio Chiellini, Pavel Nedved.

Deras klassiska svartvita dräkter har blivit synonyma med klubben – så varför spelar Juventus i dem?

Varför spelar Juventus i svart och vitt?

Tro det eller ej, Juventus och Notts County kommer alltid att vara sammanflätade med varandra genom fotbollshistorien, med den engelska sidan grunden för det italienska lagets varumärkesskjortor.

Juventus är kända för att sedan 1903 ha spelat i sina karakteristiska vertikala svartvita ränder, som liknar en zebras färger.

Idén till dessa färger är dock långt ifrån originell, eftersom de hämtade inspiration från det engelska laget Notts County, som var känt för sina egna svartvita ränder – som ibland kombinerades med vita eller svarta shorts.

Ursprungligen bestod Juventus av rosa skjortor och en svart slips, vilket bara hände för att de fick fel tröjor – pappan till en av lagets spelare tillverkade klubbens tidigaste dräkter, men den kontinuerliga tvätten av tröjorna gjorde att färgen bleknade drastiskt.

Färgerna blev så urtvättade att klubben 1903 bestämde sig för att byta ut dem personligen.

Juventus frågade en av sina spelare, den engelske fotbollsspelaren John Savage, om han kände till några kontakter i England som kunde förse laget med nya tröjor i en färg som inte skulle blekna så snabbt vid varje tvätt.

Av en händelse hade Savage en vän i Nottingham – naturligtvis en Notts County-supporter – som skickade sina svartvitrandiga tröjor till Turin-laget.

Därmed föddes smeknamnet för Serie A-giganterna – ”i bianconeri” (de svartvita).

Ända sedan dess har Juventus spelat i svartvita tröjor, med tanken att de monokroma färgerna innebär något mer skrämmande och mäktigt.

Juventus och Notts County har haft ett förhållande av ömsesidig respekt sedan 1903. Den 8 september 2011, för att fira invigningen av den nya arenan i Turin, bjöd Juventus in Notts County till en uppvisningsmatch.

Efter en överdådig invigningsceremoni där Juventus glittrande historia firades slutade matchen oavgjort 1-1, där Luca Toni och Lee Hughes båda gjorde mål i andra halvlek.

Under de senaste säsongerna har Juventus dessutom haft en rosa topp som sitt andraställ för att hedra historien om sin tidigare tröja.

Hitta hotell i Italien

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *