Utespelare som stått i mål för IFK Göteborg

Under årens lopp har ett flertal utespelare av olika anledningar fått stå i mål för IFK Göteborg. Sammanlagt har minst elva utespelare tagit på sig ansvaret i en tradition som sträcker sig från den allra första storstjärnan, Erik Börjesson, år 1908, ända fram till August Erlingmark år 2019.

Den 6 december 1908, i Krokslättspokalen-turneringen, överraskade IFK Göteborg genom att placera sin anfallsstjärna Erik Börjesson som målvakt i kvartsfinalen mot lokala konkurrenten Göteborgs FF. Matchen var en enkel uppgift för Kamraterna, som vann med 5-0. Börjesson höll nollan i sin enda match som målvakt.

 

Den 23 april 1911 deltog IFK Göteborg i en vänskapsmatch mot Göteborgs FF och hade B-lagsmålvakten Herbert Rosell i mål. Han skulle inte ha inkluderats i den här listan om det inte vore för det faktum att tre år senare, under en längre period, bytte han roll och spelade åtskilliga matcher för A-laget – dock uteslutande som utespelare.

Den 13 april 1919, under en försäsongsmatch mot Örgryte, inträffade en kollision mellan Rylander och ÖIS-anfallaren Dahlenborg, vilket ledde till kraftig blödning och krävde en resa till läkaren. Med cirka 10 minuter kvar av matchen fick Erik Eiserman stå i målet i Rylanders frånvaro och släppte in Örgrytes tredje mål. Han gjorde dock bara en tafatt ansträngning för att försöka rädda det. Matchen slutade med en förlust på 1-3.

Den 29 april 1962, i en dramatisk övertidsstund, reducerade Malmöcenter Hans Olofsson. Tyvärr resulterade målet också i en allvarlig skada för IFK Göteborgs målvakt Henry Andersson, vilket tvingade honom att avsluta sin fotbollskarriär. De återstående två övertidsminuterna stod Lennart Dahlberg i mål för IFK Göteborg. Matchen slutade med en knapp seger för IFK Göteborg med 2-1.

Den 30 maj 1970 under en match i Intertotocupen inträffade en udda incident när målvakten Bengt Bertilsson kolliderade med målstolpen efter en frispark från Franz-Josef Hönig från Hamburg. Bertilsson tvingades lämna planen för att få sina skador sydda, och under den tiden steg Reine Almqvist in som ersättare. Almqvist gjorde tre imponerande räddningar innan Bertilsson återvände till målet. Matchen slutade oavgjort, 3-3.

Den 12 november 1975 spelade IFK Göteborg en vänskapsmatch mot Malmö FF, som snabbt blev allt annat än vänskaplig. I den 73:e minuten bröt en våldsam dispyt ut mellan IFK Göteborgs målvakt Janne Nordström och Malmö FF:s stjärna Bosse Larsson, och båda spelarna blev utvisade. Donald Niklasson, mittfältaren, tog över målvaktssysslan och höll nollan för resten av matchen. IFK Göteborg vann med 3-2.

1980-08-02: I Tipscupen 1980 var det dags för den otursdrabbade Bengt-Åke Karlsson att göra en comeback efter nästan två års frånvaro och två benbrott. Efter 36 minuter skadade han sin axel i en landning och spelade första halvlek med bara en fungerande arm. Vid en 1-0-ledning mot danska B1903 tvingades han dock att lämna planen i paus, och i hans ställe kom Glenn Strömberg in, som höll nollan i en match som slutade 3-0.

1983-07-27: I den 12:e omgången av Allsvenskan kolliderade Thomas Wernerson med Lennart Johansson från Mjällby och drabbades av en hjärnskakning. Glenn Schiller fick därmed ta över målvaktsposten för större delen av matchen som sedan slutade 0-0.

1986-06-14: Med bara 12 minuter kvar av matchen mot CSKA Sofia i Tipscupen 1986, tvingades Glenn Hysén kliva in som målvakt sedan Thomas Wernerson hade blivit fult tacklad och man hade redan använt sina två byten. Hysén ställdes genast inför ett skott, som han räddade, och höll sedan nollan för resten av matchen.

2019-11-02: Tom Amos skulle äntligen få sin belöning för sitt hårda arbete som konstant reservmålvakt bakom Giannis Anestis. Han bytte in sig i slutet av matchen mot Östersund i den sista omgången av Allsvenskan. Dock tvingades han bara några minuter senare utgå på grund av skada, och August Erlingmark gjorde en bejublad och felfri insats som målvakt under de sista tio minuterna av matchen.

Den 1 september 1977 i en allsvensk match mellan IFK Göteborg och Djurgården, inträffade en allvarlig kollision mellan IFK Göteborgs målvakt Janne Nordström och Djurgårdens Tommy Berggren i den 73:e minuten. Nordström fick bäras ut på bår med en hjärnskakning. Reine Almqvist, som hade gjort två mål i matchen, fick hoppa in som målvakt och lyckades hålla nollan. Matchen slutade 2-2.

Den 11 oktober 1978 i en allsvensk match mot Landskrona BoIS, drabbades målvakten Bengt-Åke Karlsson av en allvarlig skada i en kollision med en motståndare. Reine Almqvist blev återigen inkallad som ersättare vid ställningen 1-2. Matchen slutade till sist 1-4, och detta markerade även slutet på Almqvists karriär som reservmålvakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *