MALMÖ. Supporterpolisen Fredric Rosenberg varnade kampsportsklubbar för att Brigada försökte rekrytera deras unga medlemmar. Supportergruppen svarade med banderoller riktade mot Rosenberg, vilket nu har lett till en polisanmälan. -Jag ville belysa problematiken, säger Rosenberg till Fotbollskanalen.
Vid Malmö FF
allsvenska hemmapremiär den 7 april, där Hammarby stod för motståndet, visade hemmalagets supportergrupp Brigada upp två banderoller.
På den ena banderollen stod det: ”Storma våra hem med dragna vapen och maskering – att jaga supportrar är er sjuka fixering”. Detta kan tolkas som en referens till den pågående rättegången mot tolv MFF-supportrar, som enligt åklagaren tillhör Brigada, och där det genomförts husrannsakan hos de åtalade.
Den andra banderollen löd: ”Fredrik – utmanar yngre killar i ringen, i sängkammaren plockar du fram dildon och stringen”.
Denna banderoll uppmärksammades av Sydsvenskan, som inte förstod vem den riktade sig mot. Ordvalet kritiserades av forskare för att vara sexistiskt och homofobiskt.
- Det känns som en väldigt sunkig kommentar. Det befäster nidbilden av fotbollskultur som grabbig och på under bältet-nivå, sa Mathias Ericson, docent i genusvetenskap vid Göteborgs universitet.
På tidningens fråga om vad som gör kommentaren sunkig svarade han: – Stringen och dildon ska ju dra tankarna till något skamligt eller perverst. Det är ett stereotypt försök att nedvärdera andra genom att hitta deras svaga punkter.
Mitt i den pågående rättegången mot de tolv MFF-supportrarna träder nu Malmö FF
supporterpolis Fredric Rosenberg fram och berättar för Fotbollskanalen att banderollen var riktad mot honom, att Brigada ligger bakom, och att det har gjorts en polisanmälan. – Det var ett angrepp på mig. Brigada försökte rekrytera unga killar på kampsportsklubbar, något jag fick höra eftersom jag själv har hållit på med kampsport i 30 år och därför har många kontakter i den världen. Så då ringde jag och pratade med tränare på flera klubbar runt om i Skåne gällande dessa rekryteringsförsök, säger han och fortsätter: – Det har troligtvis inte varit rekryteringsförsök på alla klubbar, men jag har velat uppmärksamma problematiken. Med klubbarna jag har pratat med har jag varit tydlig med att de inte behöver sparka ut någon från träningen utan tvärtom, göra personerna medvetna om att man vet. Jag om någon vet de positiva effekterna kampsport kan ha på personer med engagerade tränare. Därför erbjöd jag också att jag själv kunde komma förbi och prata om behov fanns.
På Instagram och X finns ett konto som heter Blatteultras04 som uppdaterar saker som rör Brigada och som även har figurerat i den pågående rättegången mot de tolv MFF-supportrarna. Där har man bland annat varit kritisk mot polisen och också skrivit att en person – som är häktad, misstänkt för våldsamt upplopp och rån, och som i samma åtal har dömts för narkotikabrott – ska friges.
På kontot har det, efter matchen mot Hammarby, publicerats flera inlägg om Fredric Rosenberg, inklusive smygfotografier och texter där han bland annat kallas för fet.
Under MFF
hemmamatch mot AIK den 28 april hölls en ny banderoll upp i klacken vid Brigada, med texten: ”Freddegrädde – Koka inte”. Denna bild har också lagts ut på kontot Blatteultras04.
Rosenberg berättar att Polismyndigheten har anmält banderollerna för att de utgör försök till påtryckningar, och att han är uppsatt som målsägande. – Förundersökning pågår och jag vet inte i nuläget hur långt de har kommit i processen vad gäller misstänkta. Klart är ju att det är Brigada som ligger bakom och sedan får utredningen visa vem eller vilka personer det är, säger han och fortsätter:
– Jag hade givetvis kunnat ta dialogen med de här personerna, men ingen har sagt något eller gjort några försök att kontakta mig. Istället har man valt att manifestera sitt missnöje med banderoller och inlägg på Instagram och X.
Under rättegången berättade en av de åtalade att han håller på med MMA, men att han inte längre är välkommen på sin klubb på grund av att polisen ringt dit och informerat om åtalet.
På tisdagen avslutas rättegången kring de tolv personer som är misstänkta för våldsamt upplopp. Åklagare Henrik Nordquist påstår att samtliga är medlemmar i Brigada, något som flera av de åtalade nekar till.
Tidpunkten för domen meddelas under tisdag eftermiddag.