Klitte i hetluften mellan Blåvitt och Elfsborg

Den Allsvenska Domaren Fredrik Klitte var mitt i gröten när IFK Göteborg tog emot IF Elfsborg hemma på Gamla Ullevi i allsvenskans 28:e omgång. En match som var intensiv och påminde om ett Derby där IF Elfsborg gick segrande ur striden med 1-2. Under matchen väckte många domslut heta känslor för hemmalaget. En duell mellan Elfsborg Ibrahim Buhari och Kolbeinn Thordarsson i den första halvleken var framträdande som kunde slutat i en sjukhusvistelse för islänningen.

 

Munkavel på IFK Göteborg

Efter matchen ville inte IFK Göteborgs rutinerade mittback Gustav Svensson kommentera domarinsatsen.

– Vi har blivit tillsagda att inte kommentera domaren, så jag väljer att säga ”inga kommentarer”, säger Svensson. 

Vem har sagt det till er?
– Klubben har sagt till oss att inte kommentera. Därför väljer jag att säga ”inga kommentarer”. Sedan får ni välja att tolka det hur ni vill, men nu är det så.

Är det ett önskemål från domarteamet?
– Det tror jag verkligen inte. Och ska jag vara helt ärlig så hade jag skitit i det. Det är från mina chefer. 

Högre uppifrån än Jens (Askou)?
– Det var Jens tillsammans med … Jag vet inte vilka som tog det beslutet, men informationen kom från Jens.

Reprisbilderna som rullades ut av Discovery kunde man se Ibrahim Buhari stämpla och tackla Kolbeinn Thordarsson rakt i knät, som enligt många experter skulle utdelats ett direkt rött kort till Ibrahim Buhari. Istället för att syna Ibrahim Buhari tilldelades Kolbeinn Thordarsson det gula kortet.

Domarteamet som lämnade Gamla Ullevi en dryg timma efter slutsignal stannade Fredrik Klitte och valde att pudla efter situationen.

– Jag har inte den vinkeln i situationen, spelaren skymmer med sin rygg. Därför ser inte jag – och den assisterande domaren har koll på offsiden. Därför missar vi det. Rätt beslut hade varit rött kort på Elfsborgsspelaren, säger Klitte. 

Klitte missade även en handsituation i straffområdet när Astrit Selmani gjorde IFK Göteborgs 1-1 mål. Genomgående under matchen var både IFK Göteborg och Göteborgspubliken frustrerande och under matchen skanderade den klassiska ramsan ”Skandal, Skandal, en domarskandal” högljutt på Gamla Ullevi

Fredrik Klitte har tidigare dömt IFK Göteborg hela 9 gånger. Varav 3 har segrar för IFK Göteborg, 4 oavgjorde och 2 förluster. Den tredje tillkom efter förlusten mot IF Elfsborg. Totalt har 135 373 åskådare sett dessa matcher.

Fredrik Klitte dömde den första matchen för IFK Göteborg 21 Juli 2019 och har dömt IFK Göteborg mot Malmö FF 2 gånger. Den största segern Fredrik Klitte har dömt för IFK Göteborg var 2-0 1 September 2019 och den största förlusten kom 30 Oktober 2023 mot IF Elfsborg med 1-2.

Årets Domare 2022

Fredrik Klitte utsågs till året domare 2022 i Sverige.