Allsvenskan genom Historien

Allsvenskan, den svenska fotbollsligan, har blivit en institution i svensk idrottshistoria. Med sin långa historia på nästan 100 år har Allsvenskan spelat en central roll i svensk fotboll och har blivit en plattform för både framgångsrika klubbar och spännande tävlingar.

Allsvenskan grundades 1924 och de första matcherna spelades i augusti samma år. Serien bestod då av tolv lag, inklusive välkända lag som AIK, IFK Norrköping och Hammarby. Även mindre kända lag som IFK Eskilstuna, Sleipner och IFK Malmö var en del av den första Allsvenskan.

Under de tidiga åren spelades Allsvenskan på höst-vår basis, vilket innebar att säsongen sträckte sig från augusti till juni året efter. Det var först 1959 som man ändrade till den nuvarande säsongstrukturen med premiär på våren och avslutning på hösten.

Den första säsongen av Allsvenskan blev en stor framgång för Göteborgslagen, där Gais tog hem segern, följt av IFK Göteborg och Örgryte. Det var dock först från säsongen 1930/31 som vinnaren av Allsvenskan också blev svenska mästare.

 

Under de nästan 100 åren som Allsvenskan har funnits har totalt 66 olika lag spelat i serien. AIK är det lag som har spelat flest säsonger i högsta serien, med hela 92 säsonger. Å andra sidan har 20 lag endast spelat en säsong i Allsvenskan, inklusive lag som Ludvika, Redbergslid, Oddevold, IF Saab, Sandviken, Motala och Brynäs. Det lag som har förmått samla ihop minst poäng under en Allsvenska säsong är Billingsfors, som 1946/47 endast fick tre poäng på 22 matcher. Laget hamnar också sist i den så kallade maratontabellen, där poängen från alla säsonger räknas samman.

Malmö FF är det lag som kan räknas som det bästa i Allsvenskan. Laget har vunnit Allsvenskan flest gånger och leder maratontabellen. Säsongen 2020 tog Malmö FF sin 24:e Allsvenska titel och sitt 21:a SM-guld. Även i år betraktas Malmö FF som en av favoriterna att vinna Lennart Johanssons pokal, vilket också bekräftas av spelbolagen. Bet365, till exempel, ger oddset 2.50 för att Malmö FF vinner Allsvenskan. Endast Djurgården har lägre odds med 2.30 för att vinna SM-guldet.

Allsvenskan är en institution i svensk idrottshistoria och har gett oss otaliga minnen och spännande fotbollsmatcher. Med sin rika historia fortsätter ligan att vara en plattform där fotbollens bästa lag tävlar om äran att bli svenska mästare.

 

Allsvenskan har genom åren genomgått olika formatförändringar. Fram till början av 1970-talet bestod serien av tolv lag, men år 1973 utökades den till 14 lag. Inför säsongen 1982 beslutades det att återgå till tolv lag samtidigt som SM-slutspelet introducerades, där de åtta bästa lagen (och från 1985 de fyra bästa lagen) spelade en cup för att avgöra vem som skulle vinna SM-guldet. År 1991 minskades antalet lag i Allsvenskan ytterligare till bara tio.

Förutom formatförändringarna infördes även mästerskapsserien 1991, där de sex bästa lagen spelade i en fortsättningsserie för att konkurrera om SM-guldet, medan de resterande fyra lagen spelade en kvalserie med de bästa lagen från division 1.

Denna spelordning varade emellertid inte länge. År 1993 utökades Allsvenskan till 14 lag igen, där alla lag mötte varandra både hemma och borta, och seriesegraren korades som svensk mästare. Sedan 2008 har 16 lag deltagit i Allsvenskan, vilket innebär att en säsong består av 30 omgångar.