Jose Mourinho en Legendar

José Mário dos Santos Mourinho Félix, välkänd som José Mourinho, född den 26 januari 1963 i Setúbal, Portugal, har gjort sig ett namn som en framstående person inom fotbollen. Han har genom åren transformerats från en portugisisk fotbollsspelare till en hyllad tränare, för närvarande ansvarig för AS Roma.

Mourinho har cementerat sin plats som en av de mest framgångsrika internationella fotbollstränarna i den moderna eran. Hans imponerande meritlista inkluderar flera ligatitlar från fyra olika länder. Men det är i Champions League han har skrivit historia med två triumfer – först med FC Porto 2004 och sedan med Inter 2010.

En annan aspekt som understryker Mourinhos inflytande inom fotbollen är hans ekonomiska påverkan. I augusti 2017 blev han den första fotbollsmanagern någonsin att överskrida en miljard pund i spelarköp. Detta markerar inte bara hans ekonomiska mod, utan också hans förmåga att locka och förvalta elitfotbollsspelare.

José Mourinho har genom åren inte bara blivit synonymt med fotbollens taktiska skicklighet utan också med en vinnande mentalitet som präglat hans framstående karriär. Medan han fortsätter att forma och påverka fotbollsvärlden, förblir han en ikon inom sporten.

Bakgrund

José Mourinho växte upp i Setúbal, en förort till Lissabon, inom ramarna av en medelklassfamilj. Hans far, José Manuel Mourinho Félix (1938–2017), bidrog aktivt till fotbollsvärlden genom att spela för Vítoria FC från 1955 till 1968 och Belenenses från 1968 till 1974. Efter sin spelarkarriär blev fadern tränare för flera portugisiska lag och fortsatte sitt engagemang i fotbollssamhället fram till 1996. Faderns dubbla roll som både spelare och tränare indikerar en stark koppling till sporten och en djup förståelse för dess dynamik.

José Mourinhos moder, Maria Júlia Carrajola dos Santos (född 1939), kom från en välbärgad familj och var innan hon blev mor, en respekterad lärare. Denna bakgrund ger en inblick i den stabila och utbildningsfokuserade miljö där José Mourinho växte upp. Hans moders lärarprofession och familjens välbärgade status antyder en trygg barndom som kan ha bidragit till hans tidiga utveckling och aspirationer.

Det är tydligt att Mourinhos familjebakgrund har präglat hans liv och karriär, med en kombination av sportslighet, utbildning och stabilitet som har bidragit till att forma den framstående personlighet och tränare han är idag.

Lärotiden

José Mourinho trädde själv in i fotbollsvärlden som spelare under sina juniorår och fortsatte en bit upp i senioråldern. Dock, med en känsla av missnöje över hur hans egen spelarkarriär utvecklades, tog han i början av 1990-talet det avgörande steget att övergå till tränaryrket. Han började sin tränarkarriär med att handleda ungdomslag och agera som assisterande manager.

Under denna period fick Mourinho en unik möjlighet att växa och lära som tränare när han blev tolk åt den framstående Bobby Robson, då denne var tränare för Sporting Lissabon. Samarbetet med den respekterade engelsmannen var så framgångsrikt att Mourinho fortsatte sitt samarbete med Robson när denne tog över tränarrollerna i klubbarna FC Porto och senare FC Barcelona.

Mourinhos tidiga steg inom tränaryrket präglades av lärdomar från den erfarna och krävande Bobby Robson. Det var genom detta samarbete som Mourinho inte bara byggde en gedigen grund för sin egen tränarkarriär utan också fick insikter och färdigheter som senare skulle visa sig avgörande för hans framgångar på den internationella fotbollsscenen. Samarbetet mellan Mourinho och Robson tjänade som en viktig trappsteg i utvecklingen av en av de mest framstående fotbollstränarna i modern tid.

De första framgångarna i Benfica och Leiria

År 2000 var José Mourinho assisterande manager i den portugisiska klubben Benfica. Efter svaga resultat i inledningen av ligan fick huvudtränaren Jupp Heynckes sparken, och Mourinho erbjöds att ta över. Han accepterade uppdraget under förutsättningen att han själv fick välja sin assisterande tränare, och valet föll på den tidigare Benfica-försvararen Carlos Mozer. Trots att ledningen initialt föredrog att anställa Jesualdo Ferreira, fick de ge med sig efter Mourinhos uttalande om Ferreira: ”Det här skulle kunna vara berättelsen om en åsna som arbetat i 30 år på att bli en häst men aldrig lyckats.”

Bara veckor efter att ha blivit manager ville Mourinho återförenas med sin mentor Bobby Robson, denna gång i Newcastle United. Robson erbjöd sig till och med att bli assisterande tränare under Mourinho för att locka honom till England. Mourinho tackade dock nej och stannade i Benfica, eftersom han ansåg att Robson aldrig skulle ha tillåtit någon annan att styra skutan i sin favoritklubb.

Under hösten vände Mourinho och Mozer resultaten till Benficas fördel. I december meddelade dock klubbens nya president, Manuel Vilarinho, att han planerade att anställa den tidigare landslagsspelaren Toni som tränare. Mourinho reagerade genom att ge klubben ett ultimatum: ett förlängt kontrakt eller omedelbar avgång. President Vilarinho valde det senare, och i efterhand ångrade han sitt beslut: ”Ta mig tillbaka i tiden och jag skulle göra exakt det motsatta: Jag skulle förlänga hans kontrakt.”

Redan i januari 2001 hittade Mourinho en ny tränarroll hos ligakonkurrenten União de Leiria. Vid säsongens slut hade laget nått sin bästa ligaplacering någonsin, en femte plats, och Mourinhos del i framgången märktes tydligt. Hans karismatiska och kompromisslösa tränarstil väckte nu intresse från flera stora klubbar i Portugal.

FC Porto – Första Storklubben

I januari 2002 rekryterades José Mourinho som tränare till FC Porto. Vid den tiden befann sig klubben mitt i tabellen, vilket var långt under förväntningarna enligt styrelsens bedömning. Med Mourinho vid rodret gick laget som på räls och avslutade säsongen på en imponerande tredje plats i ligan. Under våren noterade de 11 segrar, 2 oavgjorda matcher och endast 2 förluster.

Nästa säsong blev en triumf för Mourinho och FC Porto. Laget erövrade ligaguldet och slog samtidigt rekord i antalet poäng under en säsong. Porto krönte även säsongen med seger i både den portugisiska cupen och UEFA-cupen, där Mourinho blev den sjätte tränaren genom tiderna att vinna en trippel. Efter att ha upprepat framgången genom att försvara ligatiteln nästa säsong, tog Porto, till allas förvåning, även hem Champions League under våren. Mourinho hade lyckats med allt han satt sig för att uppnå i Porto och stod nu inför nya spännande utmaningar. Det var emellertid tydligt att han inte behövde söka själv; de stora klubbarna stod i kö för den portugisiske tränaren som hade visat sig ha något alldeles speciellt.

Stortiden i Chelsea

Jose Mourinho tog steget till den hårdsatsande Premier League-klubben Chelsea FC, där den ryske mångmiljardären Roman Abramovitj ägde klubben. Mourinho fick möjlighet att forma laget enligt sina visioner och snabbt förde han Chelsea in i den mest framgångsrika perioden i klubbens historia. Redan under sitt första år som tränare (2004/05) vann Chelsea ligan och satte samtidigt flera rekord, inklusive flest vunna matcher, minst antal insläppta mål och flest hållna nollor under en Premier League-säsong. Mourinho ledde också laget till seger i Ligacupen och till semifinal i Champions League.

Framgångarna fortsatte under säsongen 2005/06, där Chelsea försvarade sin ligatitel och gjorde framsteg i Champions League. Trots detta tillkom ett problem under sommaren 2006 när Abramovitj värvade Andrij Sjevtjenko från AC Milan. Konflikter uppstod då Abramovitj ville se mer speltid för sin favoritspelare, medan Mourinho hade andra planer. Trots dessa interna stridigheter fortsatte Chelsea att vinna titlar, bland annat Ligacupen och FA-cupen år 2007.

I september 2007 nådde spänningen sin kulmen. Efter en Champions League-match mot Rosenborg BK och en mindre lyckad ligastart meddelade Mourinho plötsligt sin avgång. Det rapporterades att beslutet fattades efter en hastig konfrontation med Abramovitj direkt efter matchen mot Rosenborg. Mourinho lämnade Chelsea som dess mest framgångsrika tränare någonsin, med sex vunna titlar på tre år. Under hans ledning hade Chelsea inte förlorat en enda hemmamatch i ligaspelet på 60 matcher och hade en imponerande segerprocent på 70,8%.

Efterträdaren blev andretränaren Avram Grant, medan Mourinho tog en paus från fotbollstränaryrket. Spekulationer om hans nästa klubb var intensiva, och medierna diskuterade möjliga destinationer, där Italien pekades ut som den mest troliga.

Mourinho i Inter

Den 2 juni 2008 markerade slutet på spekulationerna när Inter meddelade att José Mourinho hade undertecknat ett treårskontrakt med klubben. Laget, fyllt med världsstjärnor och anförda av svenske Zlatan Ibrahimović, väntade nu spänt på att se vilken påverkan den portugisiske tränaren skulle ha på laget som hade presterat starkt i Serie A men inte nått lika långt i de europeiska cuperna under de senaste åren.

Under den första säsongen med Inter (2008/09) säkrade laget Serie A-titeln och den italienska supercupen. Trots framgången i ligan möttes Mourinho av höga förväntningar, och hans inledande tid i klubben betraktades av många supportrar som en besvikelse när de, till allmän frustration, slogs ut av Manchester United i åttondelsfinalen av Champions League. Mourinho hade ju rekryterats för att föra klubben till framgångar på den europeiska scenen.

Men den efterföljande säsongen skulle visa sig vara betydligt mer framgångsrik i Champions League. Mourinho’s lag besegrade hans tidigare klubb Chelsea i åttondelsfinalen och avancerade sedan genom turneringen med segrar över CSKA Moskva och Barcelona. Redan före semifinalerna noterades Mourinho för att vara den första tränaren som ledde tre olika lag till semifinal i turneringen. I finalen besegrade Inter München med 2–0, och Mourinho blev historisk som den tredje tränaren i historien (efter Ernst Happel och Ottmar Hitzfeld) som vunnit Europacupen/Champions League med två olika klubbar.

Mourinho till Real Madrid

Bara några timmar efter att Inter hade säkrat segern i Champions League-finalen i slutet av maj 2010 stod det klart att José Mourinho skulle lämna klubben. Han ansåg att han hade uppnått det maximala för en klubb som redan hade vunnit alla möjliga troféer för ett europeiskt klubblag under hans två år som tränare. Istället uttryckte han sin vilja att ta sig an utmaningen att väcka liv i den något sömniga spanska storklubben Real Madrid. I respons meddelade Real Madrid några dagar senare att de planerade att kontraktera Mourinho som tränare, under förutsättning att Inter var villiga att släppa honom. Inter accepterade, och Mourinho undertecknade ett fyraårskontrakt innan han flyttade till den spanska huvudstaden.

Under hans första säsong i Real Madrid stötte Mourinho dock på vissa motgångar, inklusive en betydande 5–0-förlust mot Barcelona på Camp Nou i november 2010, vilket blev den största förlusten i hans tränarkarriär. Den 2 april 2011 bröts också hans imponerande svit på 150 raka matcher på hemmaplan i seriespel utan förlust, en svit som sträckte sig över mer än nio år. Sporting de Gijón vann matchen med enda målet, och ligatiteln var inte längre inom räckhåll för Mourinho, som fick se Barcelona ta hem guldet.

Trots dessa motgångar fick Real Madrid sin revansch i Copa del Rey (Spanska cupen), där de besegrade Barcelona i finalen med 1–0 efter att Cristiano Ronaldo avgjort i förlängningen. Säsongen 2011/2012 motsvarade laget och Mourinho delvis de enorma förväntningarna när de säkrade La Liga-titeln. Trots framgången i ligan lyckades de inte nå framgång i Champions League, där de återigen förlorade i semifinalspelet, precis som året innan.

Mourinho meddelade under våren att han tänkte träna Real Madrid ytterligare ett år, men han skulle lämna klubben efter säsongen 2012/2013. Efter den tredje raka semifinalförlusten i Champions League och ett överlag misslyckat år summerades Mourinhos tränarperiod i Real Madrid med tre vunna titlar: La Liga 2011/2012, Spanska cupen 2010/2011 och Spanska supercupen 2011/2012.

Tillbaka till Chelsea

Som förväntat och i enlighet med tidigare indikationer om att våren 2013 skulle markera slutet på José Mourinhos tid i Real Madrid, återvände han till Chelsea FC från sommaren 2013. Detta återförenade honom med klubben som han dramatiskt lämnade i september 2007 efter att ha framgångsrikt förde dem till 6 liga- och cuptitlar på drygt 3 år.

Mourinhos första säsong tillbaka i England kan ses som tämligen medioker, åtminstone enligt portugisens höga standarder. Chelsea hamnade på en tredjeplats i Premier League och nådde semifinalen i Champions League. Under säsongen bröts också Mourinhos imponerande svit som obesegrad på hemmaarenan Stamford Bridge, efter 78 matcher, när de led en 1–2-förlust mot Sunderland. Trots detta skulle Mourinho guida Chelsea till titlar under 2015. Först besegrade de Tottenham Hotspur i Ligacupen och säkrade sedan ligatiteln framför föregående års mästare, Manchester City.

Efter en katastrofal inledning på ligaspelet, där Mourinho vid flera tillfällen offentligt kritiserade allt från domare till spelare och sjukvårdare inom klubben, avskedades han den 17 december 2015 från Chelsea. Denna händelse markerade slutet på hans andra tränarperiod med klubben.

Manchester United

I maj 2016 tillkännagav Manchester United att José Mourinho skulle bli den nya tränaren för klubben, vilket skedde efter att Louis van Gaal blivit avskedad. Redan under Mourinhos första säsong som ledare för klubben lyckades Manchester United vinna Ligacupen, Community Shield och Europa League. Mourinho gjorde därmed historia genom att bli den första tränaren i klubbens historia att säkra åtminstone en titel under sin första säsong.

Mourinhos andra säsong visade sig vara en besvikelse när klubben slutade på andra plats i ligan och misslyckades med att vinna några ytterligare cuper.

Inför Mourinhos tredje säsong började laget starkt med en 2–1-seger över Leicester. Trots denna positiva start följde ett par månader med blandade resultat, och i december 2018 blev Mourinho avskedad från klubben som då befann sig på sjätte plats i ligan.

Tottenham

I november 2019 övertog José Mourinho tränarrollen efter Mauricio Pochettino på Tottenham Hotspur. Kontraktet, som var planerat att sträcka sig över säsongen 2022/23, bröts dock den 19 april 2021 när klubben tillkännagav att de hade avskedat sin tränare.

Tillbaka till Italien och Roma

Den 4 maj 2021 tillkännagavs José Mourinho som den nya tränaren för AS Roma inför säsongen 2021/2022.

Jose Mourinho Meriter och Titlar

FC Porto

 • Portugisiska ligan (2): 2002/03, 2003/04
 • Portugisiska cupen (1): 2002/03
 • Portugisiska supercupen (1): 2003
 • Uefacupen (1): 2002/03
 • Uefa Champions League (1): 2003/04

Chelsea FC

 • FA Premier League (3): 2004/05, 2005/06, 2014/15
 • FA-cupen (1): 2006/07
 • Engelska ligacupen (3): 2004/05, 2006/07, 2014/15
 • FA Community Shield (Engelska supercupen) (1): 2005

Inter

 • Italienska supercupen (1): 2008
 • Serie A (2): 2008/09, 2009/10
 • Italienska cupen (Coppa Italia) (1): 2009/10
 • Uefa Champions League (1): 2009/10

Real Madrid

 • La Liga (1): 2011/12
 • Spanska cupen (Copa del Rey) (1): 2010/11
 • Spanska supercupen 2012

Manchester United

 • FA Community Shield (Engelska supercupen) (1): 2016
 • Engelska ligacupen (1): 2016/17
 • Uefa Europa League (1): 2016/17

Individuellt

 • Uefa:s Årets tränare i Europa (2): 2002-03, 2003-04
 • Uefa:s pris som Coach för årets lag i Europa (4): 2003, 2004, 2005, 2010
 • Onze d’Or Bästa coach (2): 2005, 2010
 • IFFHS Årets tränare i Världen (4): 2004, 2005, 2010, 2012
 • World Soccer Magazine Årets tränare (3): 2004, 2005, 2010
 • World Soccer Magazine 3:e bästa managern genom alla tider (2013)
 • BBC Årets sportpersonlighet (1): 2005
 • Premier League Årets tränare i England (3): 2004/05, 2005/06, 2014/15
 • Oscar del calcio Årets tränare i Italien (2): 2009, 2010
 • La Gazzetta dello Sport Man of the year (1): 2010
 • Förste tränaren som tagit tre olika lag till semifinal i Uefa Champions League: 2010. Tillika först med fyra olika lag: 2011
 • Fifa:s Guldbollen som årets tränare i Världen (1): 2010
 • International Sports Press Association Årets Manager i Världen (1): 2010
 • Förste tränaren som vunnit fyra cup-titlar i fyra olika länder. (Portugal, England, Italien, Spanien)
 • Förste tränaren som vunnit ligan i både England, Italien och Spanien. Har dessutom vunnit ligan i Portugal.