Blåvitta Färger

Blåvitt Färger


Den rätta klädpolicyn för IFK Göteborg Det är klart och tydligt att IFK Göteborgs matchtröja är randig i blått och vitt, vilket måste framgå både framifrån och bakifrån. Syftet med detta dokument är att säkerställa att IFK Göteborg förblir troget de blåvita randiga färgerna. Redan 1904, vid ett tidigt styrelsemöte på Café Olivedal, fastställdes att klubben skulle spela i randiga tröjor. Sedan 1910 har det randiga hemmastället varit en symbol för klubben på planen. Klubbmärket har varit en del av bröstet på hemmastället sedan 1973.

Detta dokument har skapats för att försäkra att IFK Göteborg fortsätter att bära de blåvita randiga färgerna. Arbetsgruppen bakom dessa riktlinjer betraktar det som en ära och förstår betydelsen av dokumentet. Därför har gruppen lagt åsikter åt sidan och istället fokuserat på historien och klubbmärket. Tanken är att matchdräkten ska vara modern men ändå ha sina rötter i historien.

IFK Göteborg Hemmaställ

Hemmastället har varit randigt sedan 1910. Färgen på krage, shorts och strumpor har varierat, men oftast varit blå. Antalet ränder över bröstet har varierat från fem till elva, men de blå och vita ränderna har alltid varit lika breda.

IFK Göteborg Bortaställ

Bortastället har traditionellt varit vitt med blå detaljer, även om andra färgkombinationer har förekommit. Från och med ICA:s sponsorskap har även röda tröjor använts. Svarta tröjor har använts vid ett fåtal tillfällen, medan färger som grått, lila, rosa och orange har varit sällsynta. Många av dessa alternativ har ändå inkluderat blå och vita detaljer.

Riktlinjer för Hemmastället:

  • Tröjan ska vara randig i blått och vitt och tydligt randig framifrån och bakifrån.
  • Bredden och tydligheten på ränderna är av yttersta vikt och ska inte manipuleras grafiskt.
  • Matchtröjan ska vara övervägande blåvit, och avvikelser tillåts endast i exceptionella fall med ”magsponsorns” eller tillverkarens logotyp, där lejongul prioriteras.
  • Shortsen och strumporna ska vara blåvita, med övervägande blått.

Riktlinjer för Bortastället:

  • Färgerna ska i första hand hämtas från klubbmärket, med undantag i särskilda fall. Tröjan bör ändå representera klubbens färger och inte likna konkurrerande lag.

Riktlinjer för Tredjestället:

  • Även här bör klubbmärkets färger vara prioriterade, men matchdräkten kan vara färgad enligt klubbens eller tillverkarens önskemål.

Specialställ:

  • Unika matchdräkter kan designas för försäsongen eller Europaspel, men de ska ändå följa de övergripande riktlinjerna för IFK Göteborgs matchdräkter.

Färger:

  • IFK-blå och Lejongul har specificerats för att följa föreningens historia och är väldefinierade.