Bästa lander i VMs Historia

Brasiliens framstående ställning inom fotboll cementeras ytterligare genom dess imponerande fem VM-guld, vilket placerar dem i toppen av guldligan. Denna imponerande bedrift gör Brasilien till det mest framstående landet när det gäller att vinna FIFA:s världsmästerskap. Italien och Tyskland kommer nära, med båda nationerna som har fyra VM-segrar vardera.

En anmärkningsvärd aspekt av Brasiliens framgångssaga inom fotboll är deras förmåga att inte bara erövra titlar utan även att försvara dem. Endast två länder, nämligen Italien och Brasilien, har lyckats försvara sina världsmästerskapstitlar. Italien gjorde detta första gången 1934 genom att vinna och sedan följa upp det med en seger 1938. Därefter försvarade Brasilien sitt guld från 1958 genom att triumfera igen 1962.

Denna förmåga att upprepa framgångar under på varandra följande mästerskap vittnar om både teknisk skicklighet och mentalt fokus hos dessa nationer. Det är dessa episka ögonblick och historiska prestationer som fortsätter att prägla Brasiliens resa inom fotboll och göra dem till en kraft att räkna med inom den globala fotbollsscenen.

Antal guldmedaljer per land

  • 5 guld – Brasilien
  • 4 guld – Italien
  • 4 guld – Tyskland
  • 3 guld – Argentina
  • 2 guld – Uruguay
  • 2 guld – Frankrike
  • 1 guld – Spanien
  • 1 guld – England

VM-Finalerna år för år

1930 – Uruguay

I den historiska premiären av VM-finalen stod värdnationen Uruguay och Argentina mot varandra i en målrik strid. Matchen avslutades med en seger för Uruguay, 4-2, och förbundskaptenen Alberto Suppici ledde sitt lag till triumf. Sex olika målskyttar bidrog till den intensiva målproduktionen, och bland dem fanns mästerskapets främste målskytt, Guillermo Stábile från Argentina, som lyckades göra hela åtta mål under turneringen.

1934 – Italien

I det andra världsmästerskapet 1934 ställdes Italien och Tjeckoslovakien mot varandra i finalen, dömd av den svenske domaren Ivan Eklind. Mästerskapet ägde rum i Italien, och finalen avgjordes till Italiens fördel med en knapp 2-1-seger. Angelo Schiavio blev matchhjälte när han gjorde det avgörande 2-1-målet under förlängningen.

1938 – Italien

Italien återvände till VM-finalen 1938, denna gång mot Ungern i grannlandet Frankrike. Tidiga mål från båda lagen bjöd på en intensiv inledning, där Italien tog ledningen med 1-0 i den sjätte minuten, och Ungern kvitterade bara två minuter senare. I en målrik match lyckades Italien slutligen vinna med 4-2 och säkra sin andra raka VM-titel.

1950 – Uruguay

Efter ett avbrott under andra världskriget återvände VM 1950 utan en direkt final. Istället avgjordes mästerskapet med en andra gruppspelsomgång där Uruguay, Brasilien, Sverige och Spanien kvalificerat sig. Uruguay blev nya världsmästare efter att ha tagit flest poäng i gruppspelet och besegrat både Brasilien och Sverige samt spelat oavgjort mot Spanien. Brasilien, som var värdnation, fick nöja sig med silver efter en förlust mot Uruguay.

1954 – Västtyskland

I VM 1954 stod Västtyskland mot Ungern i finalen på Schweiziska Wankdorf Stadium. Trots att Ungern snabbt gjorde två mål lyckades Västtyskland vända matchen och vinna med 3-2. Detta mästerskap är det målrikaste i VM-historien hittills, med 5,38 mål per match.

1958 – Brasilien

Brasilien tog sitt första av fem VM-guld 1958. De besegrade Sverige på Råsunda i Stockholm med 2-5, och Pelé stod för två av målen.

1962 – Brasilien

I VM 1962 försvarade Brasilien sin titel från 1958 i finalen mot Tjeckoslovakien i Santiago, Chile. Trots att Tjeckoslovakien gjorde det första målet, lyckades Brasilien vinna med 3-1, även utan den skadade Pelé. Garrincha och Vavá, två framstående brasilianska spelare, gjorde båda fyra mål under turneringen.

1966 – England

England stod som världsmästare inför hemmapubliken på Wembley Stadium 1966 efter att ha besegrat Västtyskland i förlängningen. En dramatisk match där Västtyskland kvitterade till 2-2 i 89:e minuten och förlängningen blev oundviklig. Geoff Hurst gjorde två mål, det andra målet har varit föremål för debatt om det var inne eller inte. Innan matchen blåstes av hann Hurst med att göra ett ytterligare mål och England stod som segrare med 4-2.

1970 – Brasilien

I Mexiko 1970 återvände Pelé till det brasilianska landslaget, och det var han som öppnade målskyttet för Brasilien i finalen mot Italien. Brasilien fortsatte att imponera och vann matchen med övertygande 4-1. Pelé, en av fotbollens största ikoner, visade återigen sitt mästarformat genom att bidra till Brasiliens seger.

1974 – Västtyskland

År 1974 tog Västtyskland sitt andra VM-guld, trots en mardrömsstart i finalen mot Holland. Redan i den andra matchminuten gjorde Holland mål på en straff, men Västtyskland kvitterade senare genom en straff slagen av Paul Breitner. Med ytterligare ett mål säkrade Västtyskland segern med 2-1, och trots den tidiga motgången visade de en imponerande kämpaglöd för att ta hem titeln.

1978 – Argentina

År 1978 återvände Holland till VM-finalen och mötte Argentina i Buenos Aires. Efter en hård kamp blev det till sist de argentinska fansen som jublade högst. Argentina gjorde två mål i förlängningen och säkrade segern med 3-1, vilket markerade deras första VM-titel och ett minnesvärt ögonblick för nationen.

1982 – Italien

I finalen mellan Italien och Västtyskland 1982 dröjde det 57 minuter innan det första målet föll. Målen började sedan rulla in, där Tardelli gjorde 2-0 i den 69:e minuten och Altobelli satte 3-0 i den 81:a minuten för Italien. Även om Västtyskland lyckades reducera till 3-1 innan matchen var över, stod sig Italiens seger, vilket blev deras tredje och fjärde VM-final. En imponerande prestation som ytterligare förstärkte Italiens position som en fotbollsmakt.

1986 – Argentina

I VM-finalen 1986 mot Västtyskland fick Diego Maradona inte göra något mål, men det blev långt ifrån en mållös tillställning för Argentina. José Luis Brown öppnade målskyttet för Argentina, Jorge Valdano stod för det andra målet, och Jorge Burruchaga gjorde det tredje och sista målet. Även Västtyskland bidrog med mål, kvitterade till 2-2 i den 80:e minuten, men det räckte inte för segern, och matchen slutade 3-2 till Argentina.

1990 – Västtyskland

År 1990 spelade Västtyskland sin tredje raka VM-final och stod inför de regerande världsmästarna Argentina. Efter att ha förlorat finalen mot Argentina med 3-2 fyra år tidigare, lyckades de nu vinna med 1-0 efter att ha fått en straff i den 85:e minuten. Andreas Brehme slog in straffen, sitt andra mål totalt under mästerskapet. Finalen 1990 betraktas allmänt som ett lågvattenmärke, och straffen som ledde till målet ifrågasattes, vilket resulterade i den första utvisningen i en VM-final när Argentinas Pedro Monzon fick rött kort.

1994 – Brasilien

Efter en mållös final mellan Brasilien och Italien avgjordes guldet med straffar. Båda lagen missade första straffen, men Brasiliens Romário och Branco samt Italiens Albertini och Evani träffade på straff nummer två och tre. Brasilien satte även fjärde straffen, medan Italien missade både den och den femte straffen. Guldet gick till Brasilien med slutresultatet 3-2. Det var första gången i världsmästerskapets historia som finalen avgjordes med straffar.

1998 – Frankrike

År 1998 säkrade Frankrike sitt första världsmästerskap på hemmaplan mot Brasilien på Stade de France i Paris. Finalen vanns övertygande med 3-0, och målen bokfördes av Zinedine Zidane och Emmanuel Petit. Efter matchen spekulerades det om Brasiliens stjärnspelare Ronaldo, som dagen före finalen drabbades av ett epileptiskt anfall, vilket tros ha påverkat hans prestation under den avgörande matchen.

2002 – Brasilien

År 2002 tog Brasilien revansch från 1998 och säkrade segern mot Tyskland. Ronaldo spelade en nyckelroll och gjorde båda målen i finalen, vilket bidrog till en 2-0-seger för Brasilien. Ronaldo stod även högst på målskyttelistan med åtta mål totalt under mästerskapet, medan hans lagkamrat Rivaldo bidrog med fem mål. Denna seger markerade Brasiliens femte VM-titel.

2006 – Italien

År 2006 avgjordes finalen mellan Italien och Frankrike genom straffar. Efter att Zinedine Zidane hade satt en straff för Frankrike i den sjunde minuten kvitterade Marco Materazzi för Italien ca 10 minuter senare. Matchen slutade 1-1, och de båda lagen ställdes inför straffläggning. Italien satte samtliga straffar medan David Trezeguet bommade sin, vilket resulterade i att Italien vann sitt fjärde VM med 5-3.

2010 – Spanien

I Sydafrika 2010 säkrade Spanien sitt första VM-guld efter att ha besegrat Holland i förlängningen med 0-1. Det avgörande målet sattes av Andrés Iniesta i den 116:e minuten efter en passning från Fàbregas. Segern cementerade Spaniens position som en kraft i världsfotbollen och markerade början på en framgångsrik era för det spanska landslaget.

2014 – Tyskland

I Brasilien-VM 2014 upplevde Tyskland sin största framgång sedan enandet av öst och väst när de för första gången kunde lyfta VM-bucklan. Den målsnåla finalen mot Argentina på Maracanã i Rio de Janeiro resulterade i en seger för Tyskland. Efter att ha kämpat om topplaceringar i de senaste mästerskapen, nådde de äntligen högsta höjder. Efter att ha blivit tvåa 2002 och tagit tredjeplatsen 2006 och 2010, var det 2014 som Tyskland kunde titulera sig som världsmästare.

2018 – Frankrike

I Ryssland-VM 2018 gick Frankrike obesegrade hela vägen och säkrade sitt andra VM-guld genom att besegra Kroatien med 4-2 i finalen. Kroatien, en underdog som tog sig till sin första VM-final någonsin, stod inför det starka franska laget. Frankrike visade upp en imponerande prestation och bekräftade sin ställning som en av världens bästa fotbollsnationer.

2022 – Argentina

I Qatar-VM 2022 gick Argentina äntligen hela vägen och erövrade sitt tredje VM-guld totalt och det första sedan 1986. Lagets stora stjärna, Lionel Messi, ledde vägen med sju mål under turneringen, inklusive två i finalen mot Frankrike. Trots att Frankrikes Kylian Mbappé imponerade med tre mål i finalen och vann VM-skytteligan med åtta mål, fick Messi det sista ordet. Han satte den avgörande straffen i den efterföljande straffläggningen och säkrade därmed det efterlängtade VM-guldet för Argentina. Målvakten Emiliano Martínez fick också uppmärksamhet för sina psykningar under straffläggningen, vilket bidrog till en spännande och minnesvärd turnering.