AIK Arenor genom åren fram till 2023

AIK Fotboll är en av Sveriges äldsta och mest framgångsrika fotbollsklubbar. Grundad 1891 i Stockholm, har klubben en rik historia och en stark supporterbas. Under åren har AIK haft flera olika hemmaplaner, men de två mest framträdande under de senaste decennierna har varit Råsundastadion och Friends Arena. Dessa arenor har varit epicentrum för AIK:s stora triumfer och fansens hängivenhet.

Råsunda en Historisk hemmaarena för Stockholm

Råsundastadion, belägen i Solna, Stockholm, var AIK:s hemmaplan under många årtionden. Arenan byggdes 1912 och hade en kapacitet på cirka 36 000 åskådare. Råsunda var inte bara en arena utan även en symbol för klubben och dess anhängare. Under många år var Råsundastadion platsen där AIK:s fans, kända som ”Gnagare,” samlades för att stötta sitt lag.

Höjdpunkten under AIK:s tid på Råsundastadion kom 1937 när klubben vann Svenska Cupen efter en dramatisk final mot Malmö FF. Trots att arenan var relativt enkel jämfört med dagens moderna arenor, var den laddad med atmosfär och känslofyllda stunder. Många av AIK:s mest legendariska ögonblick ägde rum på Råsundastadion, och arenan blev en historisk del av klubben. Dessvärre kom Råsundastadions tid till sitt slut när den stängdes för ombyggnad 2012. AIK:s spelare och fans var tvungna att säga farväl till en plats som hade varit en del av deras hjärta i över ett sekel.

 

Friends Arena – Modern tid

Efter stängningen av Råsundastadion flyttade AIK till Friends Arena, som ligger också i Solna. Friends Arena är en av de mest moderna och imponerande arenorna i hela Sverige och har en kapacitet på över 50 000 åskådare. Arenan är även hemmaplan för det svenska herrlandslaget och har varit värd för många internationella evenemang.

AIK:s flytt till Friends Arena representerade en ny era för klubben. Den moderna arenan erbjuder state-of-the-art faciliteter och komfort för spelare och fans. Den större kapaciteten möjliggör också för fler supportrar att delta på matcherna och skapa en intensiv och spännande atmosfär.

Sedan flytten har AIK fortsatt att vara en stark kraft inom svensk fotboll. Klubben har utmanat om SM-guldet och haft internationell framgång i turneringar som Europa League. De återupplevde även Svenska Cupen-vinsten 2019, och den här gången på Friends Arena, vilket gav fansen en ny minnesvärd upplevelse på den moderna hemmaarenan.

AIK Fotboll har en rik historia och två betydande hemmaarenor i Råsundastadion och Friends Arena. Råsunda representerade en tid av tradition och hjärta för klubben, medan Friends Arena markerade en ny era av modern fotboll. Båda arenorna har varit centrala för AIK:s framgångar och fansens passion genom åren. Oavsett var de spelar, kommer AIK:s trogna supporterbas alltid vara där för att stötta sitt älskade lag i jakten på mer framgång och ära.

NamnOrt, landAntal spelade matcher
ArosvallenVästerås, Sverige1
BolindervallenKallhäll, Sverige1
BosönLidingö, Sverige1
Friends ArenaSolna, Sverige194
Frösunda FotbollsplanSolna, Sverige1
GlobenStockholm, Sverige6
Grimsta IPStockholm, Sverige1
Grindstugans IPUppsala, Sverige1
Gröna Dalens IPBålsta, Sverige1
Hagalunds IPSolna, Sverige4
Hanvedens IPVästerhaninge, Sverige1
IdrottsparkenStockholm, Sverige25
Ingen arenaOkänd ort, Sverige1
Johanneshovs IPStockholm, Sverige1
Johanneshovs IsstadionStockholm, Sverige1
KarlbergSolna, Sverige4
Karolinska Sjukhusets planSolna, Sverige2
Kristinebergs IPStockholm, Sverige1
Kungsängens IPKungsängen, Sverige1
La Manga ClubLos Belones, Spanien1
LindarängenStockholm, Sverige8
Norrtälje IPNorrtälje, Sverige1
Okänd arenaDanderyd, Sverige1
Okänd arenaOkänd ort, Sverige190
Okänd arenaSolna, Sverige2
Okänd arenaStockholm, Sverige37
Okänd arenaSundsvall, Sverige1
Okänd arenaTällberg, Sverige1
Rånäs IPRånäs, Sverige1
Råsunda FotbollstadionSolna, Sverige1157
Råsunda IPSolna, Sverige36
Råsunda kommunala IPSolna, Sverige6
SkarphallenTromsö, Norge1
Skytteholms IPSolna, Sverige125
Sporting Clube de PortugalsAlcochete, Portugal1
Spånga IPStockholm, Sverige2
Stadshagens IPStockholm, Sverige16
Stockholms stadionStockholm, Sverige265
Stora Mossens IPStockholm, Sverige4
StrömvallenGävle, Sverige1
Tele2 ArenaStockholm, Sverige7
Tranebergs IPStockholm, Sverige1
Ulriksdals IPSolna, Sverige2
ZinkensdammStockholm, Sverige1
Östermalms IPStockholm, Sverige8

One thought on “AIK Arenor genom åren fram till 2023

  1. Pingback: AIK i Uefa Cupen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *