10 fakta du inte visste om Liverpool FC

I hjärtat av fotbollens värld står en ikonisk klubb vars historia är vävda av passion, triumfer och ett hymnande kollektiv. Liverpool FC, grundad 1892, bär på ett arv av extraordinär fotboll, där varje match är en episk saga. Denna artikel utforskar den röda flodens resa, från Anfield till globala triumfer och hymnen ”You’ll Never Walk Alone” som en evig följeslagare till framgång. Ta plats för en resa genom tid och känsla, där Liverpool FC är mer än bara en klubb – det är en legendarisk berättelse om dedikation och gemenskap. Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som kanske inte var så välkända när det kommer till den anrika engelska klubben!

1. Liverpools produktiva målgörare Robbie Fowler innehar rekordet i Liverpool och Premier League med den snabbaste hattricken – på bara 4 minuter och 33 sekunder! Detta presterade han under en match mot Arsenal den 28 augusti 1994, och rekordet består än idag!

2. Målrekord från halva planen Tidigare Liverpool-spelaren Xabi Alonso innehar rekordet i den engelska ligan för att ha gjort mål från det längsta avståndet, hela 58,5 meter!

3. Målrekordhållare Ian Rush, en av Liverpools största anfallare genom tiderna, har spelat 668 matcher för laget och gjort 346 mål, vilket gör honom till klubbens bästa målskytt genom tiderna.

4. Tidigare hem för Everton Anfield, Liverpools hemmastadion, var ursprungligen hemma för Everton FC år 1884, men blev Liverpools käraste hem sedan den 1 september 1892.

5. Michael Owen var yngsta landslagsspelaren Michael Owen blev den yngsta brittiska spelaren som representerade Liverpool när han debuterade i det engelska landslaget, bara 18 år och 59 dagar gammal, den 11 februari 1998.

6. Den inofficiella maskoten Albert Albert, en trädgårdstomte, har blivit en inofficiell maskot för Liverpool FC sedan han placerades på Anfield av en supportergemenskap. Han har blivit en symbol för tur och lycka för laget.

7. En av de största förbundskaptenerna Under Bill Shanklys ledning mellan 1959 och 1974 var Liverpool obesegrade i 77% av sina matcher och gjorde totalt 578 mål.

8. Första spelande tränaren Kenny Dalglish var den första spelande tränaren i engelsk fotboll under år 1985.

9. Vann till slut – efter 24 straffsparkar I två straffsparksläggningar mot Carlisle United och Stoke City har totalt 24 straffar slagna. Liverpool gjorde nio mål, två mer än sina motståndare.

10. Snacka om rekord Gordon Hodgson gjorde totalt åtta hattricks för Liverpool och är den spelaren som gjort flest hattricks för klubben. Ephraim Longworth, högerback och kapten under 1910- och 1920-talen, är den spelare som deltagit i flest matcher utan att göra några mål – totalt 371 mållösa matcher.

Hitta hotell i Liverpool