10 fakta du antagligen inte visste om EM i fotboll

I hjärtat av fotbollens värld samlas Europa för den spektakulära sammanstötningen av talang och nationell stolthet. Europamästerskapen i fotboll är mer än bara en turnering; det är en kulturell och sportslig symfoni där nationer förenas och hjältar föds. I detta omfattande fotbollsepos utforskar vi höjdpunkterna, dramatiken och de oväntade ögonblicken som präglat detta extraordinära evenemang. Här är tio fakta om Europamästerskapen i fotboll som kanske inte var så välkända:

 

1. Satsning på ungdomar och utsatta UEFA Foundation for Children grundades år 2015 för att dra nytta av fotbollens roll i samhället. Under Europamästerskapen 2016 erbjöds 20 000 matchbiljetter till organisationer som arbetar med utsatta grupper i Frankrike, vilket bidrog till att sprida hopp och glädje till dem som behövde det mest.

2. Första landet med två EM-guld Tyskland blev år 1980 det första landet att vinna Europamästerskapen för andra gången, när de besegrade Belgien i finalen med två mål från Horst Hrubesch.

3. Vinnarna som inte skulle ha varit med Danmark, som egentligen inte skulle ha deltagit, vann Europamästerskapen år 1992 efter att ha tagit Jugoslaviens plats på grund av kriget i regionen.

4. Den märkliga finalmatchen Finalen mellan Italien och Jugoslavien under EM 1968 fick spelas om efter ett oavgjort resultat på 1-1. Italien vann den andra matchen med 2-0 och blev mästare.

5. Expansion med fler lag 2016 års upplaga av EM var den första med 24 lag, sedan turneringen utökades från 16 lag år 1996.

6. Frankrikes tredje gång som värd Frankrike var värd för Europamästerskapen för tredje gången år 2016, vilket är ett rekord för ett land.

7. Jämnaste matcherna Finalmatcher som gått till förlängning har inträffat hela fem gånger under Europamästerskapen (1960, 1968, 1976, 1996 och 2000).

8. Billiga biljetter Under EM 2016 erbjöds biljetter till så lite som 25 euro för 43 av 51 matcher, vilket gjorde det möjligt för fler att delta i evenemanget.

9. Länder med flest matcher Tyskland har spelat flest matcher i Europamästerskapen med 38 matcher, följt av Nederländerna med 32 och Spanien med 30 matcher.

10. Portugal och hemmafinalförlust Portugal är det enda landet som förlorat en final när de varit värdnation för turneringen.

Europamästerskapen i fotboll fortsätter att vara en av de mest spännande och prestigefyllda turneringarna i världen, och dessa fakta ger en inblick i dess rika historia och betydelse för fotbollsfans över hela kontinenten.