Rolig och Intressant Fakta om Fotboll

Här har vi samlat en mängd galen, rolig och intressant fakta om fotbollshändelser från hela världen. Känner du till någon tokig, rolig eller häpnadsväckande historia? Kontakta oss och skicka in din berättelse!

Sydkoreansk spelare fick sparken efter mål

Under VM 2002 blev Italien utslaget av Sydkorea när Ahn Jung-hwan avgjorde matchen. Vid den tiden spelade Ahn Jung-hwan för den italienska klubben Perugia, som omedelbart sparkade honom efter VM eftersom han bidrog till Italiens förlust.

Världens snabbaste utvisning

Engelsmannen Lee Todd innehar rekordet som världens snabbast utvisade spelare. Bara två sekunder efter att visselpipan blåst för avspark blev han utvisad. Anledningen var att Lee Todd utbrast ”Fuck me, that was loud!” efter domarens signal. Domaren, som förmodligen hade en dålig dag, visade omedelbart ut honom.

Nordkorea hyrde in supportrar till landskamp

Nordkorea är ett välkänt och kontroversiellt land, och trots detta deltar deras landslag i internationell fotboll. Förbundskaptenen har dock lite inflytande över laguttagningen, eftersom det är regeringen som bestämmer vilka spelare som ska representera landet. Eftersom nordkoreaner är förbjudna att resa utomlands, är det svårt för supportrarna att följa med och stötta sitt lag runt om i världen.

För att säkerställa att laget får sitt stöd, hyr den nordkoreanska regeringen in kinesiska volontärer som åker på Nordkoreas matcher och hejar på laget.

Grönland saknar gräsmatta

Grönland kan inte bli medlemmar i FIFA eftersom de saknar en gräsplan. Det finns faktiskt inte tillräckligt med gräs på Grönland för att täcka en hel fotbollsplan. Man skulle kunna tänka sig att de kunde anlägga en arena med gräs, men det har inte gjorts, vilket är anledningen till att de fortfarande inte är medlemmar i FIFA.

Världens första fotbollsklubb

Sheffield FC, grundad 1857 i England, anses vara världens första fotbollsklubb. Klubben spelar fortfarande idag och har hedrats av FIFA för sitt bidrag till sportens historia.

Den längsta fotbollsmatchen

Den längsta fotbollsmatchen i historien varade i 108 timmar och 2 minuter. Matchen spelades i Manchester, England, i juli 2016 och arrangerades för att samla in pengar till välgörenhet.

Ovanliga regler

Under fotbollens tidiga dagar fanns det inga fasta regler, och varje match kunde ha olika regler beroende på var den spelades. Detta ledde till att Football Association (FA) bildades 1863 för att standardisera reglerna.

Den dyraste övergången

Den dyraste spelövergången i fotbollens historia skedde 2017 när Neymar Jr. gick från Barcelona till Paris Saint-Germain för hela 222 miljoner euro. Denna övergång satte ett nytt rekord och chockade fotbollsvärlden.

Fotbollens språkliga påverkan

Termen ”hattrick” används när en spelare gör tre mål i en match. Ursprungligen kommer detta uttryck från cricket, där en spelare som tog tre wickets i tre på varandra följande leveranser fick en hatt som belöning.

Kvinnlig fotboll växer

Kvinnlig fotboll har vuxit enormt de senaste decennierna. Det första officiella världsmästerskapet för kvinnor arrangerades 1991 i Kina, och 2019 års mästerskap i Frankrike sågs av över 1 miljard människor världen över.

Fotboll och vetenskap

Visste du att forskare har studerat fotbollsmatcher för att förstå kaosteori och komplexa system? Spelet erbjuder en verklig miljö för att analysera hur små förändringar kan ha stora effekter, något som är relevant i många vetenskapliga områden.

Ovänskap mellan rivaler

Fotbollens rivaliteter kan vara intensiva. Ett av de mest kända är ”El Clásico” mellan spanska klubbarna Real Madrid och Barcelona. Rivaliteten handlar inte bara om fotboll, utan också om politik och kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *