Historiska övergångar i Allsvenskan: De största transfersummorna i svensk fotboll

Allsvenskan, den högsta fotbollsligan i Sverige, har genom åren varit en plattform för talangfulla spelare att visa upp sin skicklighet. Ibland har framstående klubbar investerat stora summor för att säkra sig spelare som kan bidra till deras framgångar. Här tittar vi närmare på några av de största övergångarna med transfersummor i Allsvenskan, som har satt avtryck i svensk fotbollshistoria.

 1. Zlatan Ibrahimovic – Malmö FF till Ajax (2001) En av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic, gjorde sin professionella debut i Malmö FF. Efter att ha imponerat under sin tid där värvades han av den holländska storklubben Ajax inför säsongen 2001. Övergången rapporterades ha kostat runt 82 miljoner kronor, vilket var en rekordsumma för svensk fotboll vid den tiden.
 2. Henok Goitom – AIK till Real Murcia (2005) Henok Goitom, en framstående anfallare, värvades från AIK till den spanska klubben Real Murcia som spelade i den näst högsta divisionen, Segunda División. Övergången uppgavs ha kostat cirka 35 miljoner kronor, vilket gjorde Goitom till den dyraste exporten från Allsvenskan vid den tiden.
 3. Guillermo Molins – Malmö FF till Anderlecht (2012) Efter att ha varit en framträdande spelare i Malmö FF under flera säsonger värvades Guillermo Molins av den belgiska storklubben Anderlecht. Övergången uppges ha kostat cirka 32 miljoner kronor, vilket var en betydande summa för en svensk spelare vid den tiden.
 4. Alexander Isak – AIK till Borussia Dortmund (2017) Alexander Isak, en ung och talangfull anfallare, lockade stort intresse från flera europeiska klubbar efter sina imponerande prestationer i AIK. Till slut värvades han av den tyska storklubben Borussia Dortmund för en rapporterad summa på cirka 80 miljoner kronor. Det var en av de största transfersummorna i svensk fotbollshistoria och visade på den unga spelarens potential.
 5. Emil Roback – Hammarby till Bayern München (2020) Emil Roback, en lovande ung spelare, väckte uppmärksamhet efter sina framträdanden i Hammarby. Han värvades av den tyska giganten Bayern München för en summa som rapporterades ligga på omkring 35 miljoner kronor. Övergången placerade Roback bland de mest kostsamma spelartransaktionerna i svensk fotboll.
 6. Andreas Granqvist – Helsingborgs IF till FC Krasnodar (2011) Andreas Granqvist, en skicklig och respekterad försvarsspelare, blev en av de mest framgångsrika exporterna från Allsvenskan när han värvades av den ryska klubben FC Krasnodar. Övergångssumman förväntas ha legat på cirka 25 miljoner kronor, vilket var en betydande summa för en försvarsspelare från svensk fotboll vid den tiden.
 7. Rasmus Bengtsson – AIK till FC Twente (2011) Rasmus Bengtsson, en talangfull mittback, lämnade AIK för att ansluta till den nederländska klubben FC Twente. Övergången rapporterades ha kostat ungefär 25 miljoner kronor och markerade Bengtssons övergång till en internationell liga.
 8. Mikael Lustig – GIF Sundsvall till Rosenborg (2008) Mikael Lustig, en pålitlig högerback, skapade ett namn för sig själv i Allsvenskan under sin tid i GIF Sundsvall. Han värvades sedan av den norska klubben Rosenborg för cirka 20 miljoner kronor, vilket var en av de högsta transfersummorna för en försvarsspelare från svensk fotboll vid den tiden.
 9. Samuel Armenteros – Heracles Almelo till Feyenoord (2010) Samuel Armenteros, en offensiv talang, lämnade Allsvenskan för att spela för den holländska klubben Feyenoord. Övergången kostade cirka 15 miljoner kronor och visade på Armenteros potential och attraktivitet på den internationella marknaden.
 10. Viktor Claesson – IF Elfsborg till FC Krasnodar (2015) Viktor Claesson, en skicklig mittfältare, lockade intresse från flera europeiska klubbar efter sina imponerande prestationer i IF Elfsborg. Han värvades slutligen av FC Krasnodar för cirka 15 miljoner kronor. Övergången bekräftade Claessons kvalitet och gav honom möjligheten att utvecklas i en starkare liga.
 11. Dessa övergångar är bara några exempel på de största transfersummorna i Allsvenskan genom tiderna. Genom att locka investeringar och uppmärksamhet från utländska klubbar har dessa övergångar inte bara gynnat spelarna själva utan också bidragit till att höja Allsvenskans anseende och attraktionskraft.