Fulham

Fulham Football Club är en engelsk fotbollsklubb som grundades 1879 och har spelat på högsta nivå i England under flera perioder i klubbens historia. Klubben har sin hemmaarena på Craven Cottage i stadsdelen Fulham, i västra London.

Fulham har en rik historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Klubben var en av de ursprungliga medlemmarna i Football League när den grundades 1888 och spelade på den högsta nivån fram till 1894. Efter att ha spelat i de lägre divisionerna i många år återvände klubben till den högsta ligan 1949 och spelade där i 25 år.

Under 1960-talet hade Fulham flera framgångsrika säsonger under ledning av tränaren Bedford Jezzard. Klubben nådde semifinalen i FA-cupen två gånger och vann sedan Division Two 1960/61. Men efter att Jezzard avgick 1964 sjönk laget tillbaka till Division Two.

 

Fulham hade sedan en period av upp- och nedgångar i de lägre divisionerna innan de återvände till Premier League under säsongen 2001/2002. Laget kämpade för att behålla sin position i högsta ligan under flera säsonger men åkte ur 2003. Fulham lyckades dock återvända till Premier League 2004 och spelade sedan på högsta nivå fram till 2014.

Under säsongen 2009/2010 lyckades klubben ta sig till finalen i Europa League efter en imponerande insats i turneringen, men förlorade finalen mot Atletico Madrid.

Fulham har även haft flera kända spelare genom åren, inklusive George Best som spelade för klubben under en kort period på 1970-talet. Andra kända spelare som har spelat för klubben inkluderar Johnny Haynes, Bobby Robson, Rodney Marsh och Clint Dempsey.

Fulham är också kända för sina traditionella vita tröjor med svarta shorts, som de har burit sedan klubben grundades 1879. Klubbens smeknamn är ”The Cottagers”, vilket kommer från deras hemmaarena, Craven Cottage, som ligger vid Themsen i stadsdelen Fulham.

Fulham har haft en imponerande historia som sträcker sig över flera decennier och klubben fortsätter att spela på högsta nivå i engelsk fotboll. Med en lojal och passionerad supporterbas och en stark trupp av spelare ser det ut som att Fulham kommer fortsätta att vara en viktig del av engelsk fotboll i många år framöver.