EY har genomfört en analys av ekonomin i åtta allsvenska fotbollsklubbar under perioden 2016 till 2023. Studien omfattar Malmö FF, IF Elfsborg, BK Häcken, Djurgårdens IF, IFK Norrköping, Hammarby IF, AIK och IFK Göteborg. Resultaten visar att dessa klubbar har haft en stark ekonomisk utveckling och tillsammans utgör en betydande del av Allsvenskans totala omsättning, resultat, eget kapital och truppvärde. Omsättningen har i genomsnitt ökat med 11 procent per år, och det sammanlagda truppvärdet har ökat med 110 procent. Klubbar med mindre ekonomiska resurser kan ibland uppnå sportsliga framgångar, men har svårare att bibehålla en hög nivå över tid.
I rapporten ”Svensk elitfotbolls ekonomiska liga” konstaterar EY att ekonomisk styrka är avgörande för en långsiktig strategi och möjligheten att hantera investeringar samt perioder med lägre intäkter. En solid ekonomi bidrar till att klubbar kan hålla en hög prestationsnivå över tid, enligt Carlos Esterling, ansvarig för Sports Business på EY i Sverige.

Ekonomisk tillväxt och starkt eget kapital
Mellan 2016 och 2023 ökade dessa klubbars totala nettoomsättning med drygt en miljard kronor, vilket motsvarar en genomsnittlig ökning på 11 procent per år. Klubbarna stod för mellan 73 och 82 procent av den totala nettoomsättningen i Allsvenskan, med BK Häcken och Malmö FF som de största tillväxtdrivarna.
Under perioden uppgick de åtta klubbarnas totala resultat till 847 miljoner kronor, motsvarande 86 procent av hela Allsvenskans resultat. Djurgårdens IF och Malmö FF hade de högsta ackumulerade resultaten med 250 respektive 246 miljoner kronor, medan AIK och IFK Göteborg låg lägst med 32 respektive 16 miljoner kronor.
Det egna kapitalet ökade totalt med 747 miljoner kronor, där Malmö FF befäste sin position som Allsvenskans ekonomiskt starkaste klubb. Klubben har mer än dubbelt så mycket eget kapital som tvåan Djurgårdens IF. Malmö FF hade även den största absoluta ökningen (245 miljoner kronor), medan Djurgårdens IF noterade den största procentuella ökningen (389 procent). År 2023 stod dessa åtta klubbar för 89 procent av Allsvenskans totala egna kapital.
Truppvärden ökar – toppklubbarna drar ifrån
Vid utgången av 2023 var klubbarnas samlade truppvärde över 2 miljarder kronor, en ökning med 110 procent sedan 2016. Deras andel av Allsvenskans totala truppvärde ökade från 62 procent 2016 till 76 procent 2023. Malmö FF och IFK Norrköping noterade de största procentuella ökningarna av sina truppvärden, 145 respektive 140 procent, medan IFK Göteborg hade den lägsta ökningen på 21 procent.
Carlos Esterling menar att ökningen understryker vikten av att investera i spelartrupper för att vara konkurrenskraftiga både i Allsvenskan och på den europeiska scenen i Champions League, Europa League och Conference League.
Ekonomi och sportslig framgång hänger ihop
Klubbar med stark ekonomi tenderar att prestera bättre sportsligt. Malmö FF, som blev allsvenska mästare 2024, har en både finansiellt och sportsligt stark position. IFK Göteborg, däremot, som slutade på 13:e plats 2024, har en svagare finansiell situation. BK Häcken utgör dock ett undantag – trots starka ekonomiska resultat och hög nettoomsättning hamnade klubben på åttonde plats 2024.
För att stärka sin ekonomi behöver allsvenska klubbar i allt högre grad förlita sig på spelarförsäljningar och framgångar i europeiska turneringar. År 2023 stod intäkterna från UEFA-ersättningar och spelarförsäljningar för 28 procent av Allsvenskans totala intäkter.
– Att kvalificera sig till Europaspel handlar inte enbart om prestige. Det ger klubbarna möjlighet att återinvestera i verksamheten och bygga en stabil ekonomisk grund. Samtidigt krävs det mer än enbart finansiella resurser för sportslig framgång. Ledarskap, taktik och en hållbar affärsmodell är avgörande för att kunna omvandla ekonomiska muskler till framgångar på planen, avslutar Carlos Esterling.