Allsvenskan Säsongen 1999

Den 30 oktober 1999 säkrade Helsingborgs IF SM-guldet i den sista omgången genom att vinna bortamatchen mot IFK Göteborg med 1–0, tack vare ett mål av Arild Stavrum. Genom att vinna Allsvenskan, en poäng före AIK, kvalificerade sig Helsingborgs IF för kvalspelet till UEFA Champions League. AIK och Halmstads BK säkrade sina platser i första omgången av UEFA-cupen genom att sluta på andra och tredje plats. Dessutom kvalificerade sig Örgryte IS, som vann Svenska cupen 1999/2000, för spel i Europa.

IFK Norrköping kvalificerade sig också för kvalspelet till UEFA-cupen efter att Sverige vann den europeiska Fair Play-rankingen, och Norrköping vann det svenska fair play-priset. Västra Frölunda IF ansökte om att delta i Intertotocupen 2000 och kvalificerade sig som det högst placerade laget som ännu inte hade säkrat en plats i en europeisk turnering (IFK Göteborg ansökte inte).

Malmö FF och Djurgårdens IF flyttades ner till Superettan 2000 efter att ha hamnat näst sist och sist i Allsvenskan. Örebro SK och Kalmar FF, som slutade på elfte och tolfte plats, fick kvala mot tvåorna i Division 1 Norra och Södra för att försöka säkra sina platser. GIF Sundsvall och BK Häcken flyttades upp till Allsvenskan 2000 efter att ha vunnit sina respektive Division 1-serier.

Det var Marcus Allbäck från Örgryte IS som vann skytteligan under säsongen.